Binnen buitenspelen op een met daglicht overgoten zolder

De Eindhovense rommelzolder van Hessel en Marcia is door het tv-programma Eigen Huis & Tuin flink onder handen genomen. De kinderen van het stel zijn gek op buitenspelen. Maar wat te doen als het regent? Daarom is op zolder een heuse boomhut gebouwd, compleet met verstopplekken, podium en voldoende daglicht en ruimte om lekker te spelen. Om het buitengevoel naar binnen te halen is de oude dakkapel vervangen door drie VELUX dakramen van de nieuwe generatie. De donkere, koude zolder is in één handomdraai omgetoverd tot een kleurrijk, licht en ruimtelijk buitenspeelparadijs.

In 2010 kochten Hessel en Marcia een riante twee-onder-één-kapwoning in Eindhoven. Er waren genoeg redenen om verliefd te worden op dit huis, zoals de kindvriendelijke buurt, de brede straat met hoge bomen of de zee aan ruimte. Maar het aantrekkelijke lichtplan gaf uiteindelijk de doorslag. Hessel vertelt: “Het huis heeft grote, hoge ramen die een ruimtelijk en licht gevoel creëren dat ons enorm aanspreekt.” Het jonge stel kon de woning bovendien volledig naar eigen smaak aanpassen. “We kochten het huis rechtstreeks van de mensen die het in de jaren ‘60 lieten bouwen. En hoewel ze het huis goed hadden onderhouden, was de inrichting gedateerd.”

Hessel en Marcia lieten daarom onder andere de vloeren vervangen, gaven de woning nieuwe kozijnen met isolatieglas en kozen een nieuwe keuken en badkamer. Om nóg meer daglicht binnen te halen, kwam er een aanbouw met een volledig glazen gevel.

Onbestemde ruimte

De enige ruimte die tijdens de verbouwing onaangeroerd bleef was de zolder. “Tijdens zo’n ingrijpende verbouwing moet je omwille van tijd en geld keuzes maken, en de zolder hadden we niet per se nodig. We wisten bovendien niet precies wat we wilden; wordt het een kantoor, een kinderkamer of gaan we hier zelf slapen? We besloten daarom te wachten tot we een duidelijk plan hadden.” Omdat het stel het erg leuk vindt na te denken over wat je met een woning kunt, bleven ze dromen over hun ideale zolder. In de jaren die volgden werden knipsels verzameld, een moodboard gemaakt, maar bleef de stap om te klussen uit. “Tot we op een dag met mijn schoonzus in gesprek waren”, vertel Hessel. “Zij hadden een huis gekocht waar veel aan moest gebeuren en samen grapten we dat ze misschien Eigen Huis & Tuin in moesten schakelen. Toen dachten we: dat kunnen wij ook!”

Speelzolder voor de kinderen

Hessel en Marcia vulden daarom een online formulier in, “niet met het idee dat we uitgekozen zouden worden, maar meer om vorm te geven aan ons verlangen met de zolder aan de slag te gaan”. Het idee voor de zolder kwam van hun oudste dochter. “Op een regenachtige dag zaten we weer eens te dromen over de zolder toen onze oudste dochter Tirza vroeg of ze buiten mocht spelen. Dat bracht ons op het idee van een speelzolder.” Tot hun verbazing kregen ze al snel een antwoord van de programmamakers. In de dagen die volgden werd in samenspraak een knap concept ontwikkeld. Klusjesman Thomas maakt een prachtige indoor-boomhut op een podium dat de meiden ook kunnen gebruiken voor hun optredens. Een holle boomstam creëert verstopplekken en de hut is groot genoeg om in te spelen. De felle kleuren maken het een vrolijke boomhut waar ze graag komen.

Daglicht als harde eis

Hessel en Marcia gaven de klussers van Eigen Huis & Tuin één harde eis mee: de dakkapel op zolder moest worden vervangen. “Deze had zijn beste tijd wel gehad, maar belangrijker nog: met zijn formaat van 1 bij 1 meter zorgde hij bij lange na niet voor voldoende daglichttoetreding. En binnen buitenspelen zonder overvloed aan daglicht kan gewoon echt niet”, licht Hessel toe. De oude dakkapel is vervangen door een vergunningsvrije dakkapel met drie aaneengesloten VELUX dakramen over de volle breedte van het dak. Tot volle tevredenheid van Hessel: “Deze oplossing combineert het beste van twee werelden. Via dieptevorming krijgen we meer ruimte op zolder. Doordat het raam schuin in het dak ligt heb je een geweldige lichtinval en een fantastisch uitzicht. Ik betrapte mezelf er onlangs op dat ik er naar stond te kijken en dacht: dit is uiteindelijk de grootste aanwinst. Natuurlijk, de speelruimte is geweldig. Maar de lichtinval van de dakkapel is echt uitzonderlijk.” Dit komt deels doordat er bij dit project met de onlangs gelanceerde nieuwe generatie VELUX dakramen is gewerkt. Bij een gelijk dakraamformaat is het glasoppervlak hiervan tot wel 18% groter. Het resultaat is indrukwekkend: “Wat een sombere, donkere kamer was, is nu één grote zee van daglicht waarvan de kinderen volop gebruikmaken. Als ze niet buiten kunnen spelen, zitten ze op zolder. Ze kunnen er vrijuit rondrennen, klimmen en kleuren. Ze vinden het letterlijk een feest om er te zijn.”

Lens op de wereld

Een beetje jaloers op zijn dochters is Hessel dan ook wel, geeft hij glimlachend toe. Zodra zij uit de speelzolder zijn gegroeid, maakt hij er het liefst een kantoor van. Hessel, die van beroep journalist is, kijkt al stiekem uit naar het moment waarop hij achter zijn laptop gezeten zelf dagelijks geniet van het weidse uitzicht. “Ik vind het zelf erg leuk om in de verte te staren en weg te dromen. Dat maakt het extra bijzonder dat ik mijn dochters nu regelmatig hetzelfde zie doen vanaf het bankje onder de dakramen. Ze zitten daar soms betoverd te kijken naar de armada aan wolken die dreigend en regenachtig voorbij trekken. De dakramen zijn daarmee niet alleen een bron van daglicht voor hen om bij te spelen, maar ook letterlijk een venster op de wereld waardoor ze met heel veel plezier naar buiten staren.”

Dit artikel is eerder verschenen in het daglichtmagazine VELUX Highlights.