De Nederlandse woningbouwmarkt bloeit niet meer zoals enkele jaren geleden. Investeringen in nieuwbouw, sloop of verkoop staan op de tocht. Toch zal de nieuwbouw van woningen de komende jaren aan belang winnen. Het aantal huishoudens blijft groeien en al die mensen moeten een plekje krijgen. Een belangrijk verschil met de periode vóór de recessie is wel dat die huizen betaalbaar moeten zijn en toch de kwaliteit moeten bieden die mensen gewend zijn. Hoe gaat de sector hiermee om?
Eind 2013 heeft ABF Research in opdracht van het Rijk de jaarlijkse Primos bevolkingsprognose uitgebracht. Hieruit blijkt dat het woningtekort in Nederland de komende jaren bijna verdubbelt van 160.000 nu naar 290.000 woningen in 2020. Vooral de achterblijvende productie draagt bij aan het groeiende tekort. Er komen jaarlijks zo’n 60.000 huishoudens bij, terwijl de nieuwbouwproductie volgens prognoses van BouwKennis ook in 2014 en 2015 nog op hetzelfde lage niveau van 2013 blijft. Uiteindelijk zal deze druk van de woningmarkt afgehaald moeten worden door de bouw van nieuwe woningen.
Vooral vraag naar goedkope huizen
De komende jaren liggen er vooral kansen voor bouwers van innovatieve concepten voor het goedkope segment. Door aangescherpte hypotheekregels kunnen huishoudens namelijk minder lenen dan voorheen. De huishoudensgroei van de komende jaren bestaat daarnaast vooral uit kleine huishoudens, zoals eenpersoons- en tweepersoonshuishoudens. Deze groepen hebben vaker een laag inkomen.
De concurrentiepositie van nieuwbouw is sinds de recessie bovendien verslechterd ten opzichte van de bestaande voorraad. Door een algemene btw-verhoging van 19% naar 21% uit 2012 zijn nieuwbouwwoningen duurder geworden. Tegelijkertijd is de overdrachtsbelasting die kopers van bestaande woningen betalen gedaald van 6% naar 2%.
Op zoek naar een hoogwaardig product
Huishoudens zijn dus vooral op zoek naar goedkopere huisvesting. Dit zullen ze echter niet graag ten koste laten gaan van de kwaliteit die ze in de loop der jaren gewend zijn geraakt. Dit stelt bouwers voor een uitdaging. Omdat nieuwbouw concurreert met bestaande bouw is er weinig ruimte om luxer te bouwen. Met te veel extra kosten, prijzen bouwers zichzelf uit de markt. Tegelijkertijd moeten ze zorgen voor een kwalitatief hoogwaardig eindproduct. Het antwoord wordt de laatste jaren onder andere gezocht in conceptbouw. Het gaat hierbij om projectonafhankelijke woonconcepten die herhaalbaar zijn, maar toch ruimte overlaten voor maatwerk. Ze spelen in op de behoeften van een specifieke doelgroep en zijn voor een groot deel industrieel gemaakt door een vaste groep van ketenpartners. In deze editie van Vision vindt u twee voorbeelden terug: de BaseHome van KlokWonen en de iQwoning® van Ballast Nedam.
Bewuste keuze voor keramiek
Deze woningen worden grotendeels in de fabriek vervaardigd. Dit stelt beide bouwers in staat om niet alleen snel en betaalbaar te bouwen, veel ruimte te bieden en een hoog uitrustingsniveau, maar vooral ook om dit met hoogwaardige materialen te doen die consumenten de kwaliteit bieden waar ze naar zoeken. Beide woningen worden opgetrokken met een stevige, duurzame bakstenen gevel in combinatie met een keramisch pannendak. Deze keuze sluit naadloos aan op de conceptmatige manier van werken. Keramische bouwmaterialen worden immers, net als de concepten zelf, gemaakt in moderne fabrieken waar hoogwaardige procestechnologie garant staat voor een vaste hoge kwaliteit.
Duurzaam bouwen
Keramiek biedt diverse voordelen waarmee partijen handig in kunnen spelen op de vraag naar betaalbare woningen van hoog niveau. Een bakstenen gevel is voor bewoners synoniem aan kwaliteit en herkenbaarheid. Keramiek vormt al eeuwenlang het decor van ons dagelijkse leven en behoort inmiddels tot ons culturele erfgoed. Keramisch bouwen is bovendien zeer duurzaam: gebakken producten van de hernieuwbare grondstof klei kunnen honderden jaren meegaan zonder kwaliteitsverlies. Onze historische binnensteden zijn hiervan sprekende voorbeelden. Nog belangrijker is dat bouwen met baksteen een woning in de context van de omgeving verankert. Een huis dat bij de buurt past en bij bewoners in de smaakt valt, is het meest duurzame huis dat gebouwd kan worden.
Materiaalgebruik
De nieuwe realiteit op de Nederlandse woningmarkt vraagt om goedkopere nieuwbouwwoningen die de kwaliteit bieden waaraan de consument gewend is. Keramiek hierin een belangrijke rol. De uitstraling, kwaliteit en uiteindelijk ook het leefgenot van een woning valt of staat bij het materiaalgebruik. En niets is kenmerkender voor het karakter en de beleving van een woning dan de oude, vertrouwde Hollandse bakstenen gevels en pannendaken.
Dit artikel is eerder verschenen in Wienerberger Vision, het inspiratiemagazine over keramisch bouwen van Wienerberger.
De headerfoto ‘woerden0275‘ valt onder het copyright van Topos Architecten.
Leave a Reply