Kozijn uitkiezen? Test altijd de betrouwbaarheid van de keten!

Het juiste kunststof kozijn beschermt je woning tegen weer en wind, houdt inbrekers buiten en neemt een flinke hap uit je energierekening en onderhoudskosten. Maar, dan moeten alle bedrijven die aan het kozijn meewerken wel dezelfde hoge kwaliteit leveren. Van het bedrijf dat de profielen of het glas maakt en de fabriek waar alles in elkaar gezet wordt tot de klusjesman die het kozijn monteert. Waar moet jij op letten als je jouw nieuwe kozijnen uitkiest?

Een modern kunststof kozijn is een technisch hoogstandje waarbij meer komt kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk waar voor je geld krijgt, doe je er daarom goed aan om op de volgende punten letten.

Profiel versus kozijn

Het verhaal van ieder kunststof kozijn begint bij de profielleverancier. Dit is degene die in de fabriek kunststof granulaat – kleine kunststof bolletjes – verwerkt tot profielen van 6 meter lang. Deze profielen worden vervolgens door een kozijnleverancier of kozijnfabrikant ingekort en samengevoegd tot een kunststof kozijn.

Het verschil tussen deze bedrijven is belangrijk. Het betekent bijvoorbeeld dat niet alle kozijnen van een bepaald merk profiel van dezelfde kwaliteit zijn. Dit hangt bijvoorbeeld af van de montagematerialen of het vakmanschap van de kozijnenfabrikant. En omgekeerd kan dezelfde kozijnenfabrikant producten aanbieden die van verschillende profielen gemaakt zijn. Een huismerk en een A-merk bijvoorbeeld. Controleer dit daarom altijd!

Let op het land

Let er daarnaast ook op in welk land de profielen en kozijnen worden gemaakt. Nederlandse kozijnenfabrikanten moeten bijvoorbeeld voldoen aan de NEN-norm, terwijl er in sommige andere landen minder strenge voorschriften gehanteerd worden. Kozijnen van Sense for Life worden overigens zonder uitzondering gemaakt door Nederlandse kozijnenfabrikanten. Deze werken bovendien uitsluitend met profielen van het Duitse merk Profine. Dit bedrijf is wereldwijd marktleider als het gaat om kunststof profielen en heeft een zeer goede reputatie.

Hoogwaardig glas verdient zichzelf terug

Aan de kwaliteit van het glas in de kozijnen hoef je meestal niet te twijfelen. Maar als je al een aantal offertes hebt aangevraagd, zul je gemerkt hebben dat het type glas wel heel bepalend is voor de prijs. Meestal heb je hierbij de keuze uit het minder goed isolerende ‘normale glas’ (isolerend dubbelglas), HR glas, HR+ glas of HR++ glas. Als je hoogwaardig HR++ glas aanschaft, betaal je hier meer voor dan gewoon dubbel glas. Maar je verdient deze extra investering natuurlijk wel in de loop der jaren terug, doordat je lagere stookkosten hebt.

Mensen denken overigens wel eens dat het vooral belangrijk is om de begane grond goed te isoleren, en dat het op de verdiepingen wel een tandje minder kan. Niets is echter minder waar. Omdat warmte omhoog stijgt, kun je juist veel besparen door je hele huis goed te isoleren.

Hierbij wordt het steeds vaker mogelijk om ook voor driedubbelglas te kiezen. Sense for Life kozijnen worden hier standaard mee uitgerust. Drievoudig glas heeft uitstekende isolatiewaarden en zorgt ervoor dat kostbare energie niet verloren gaat. Gelet op de stijgende energiekosten is dit een verstandige investering. Kijk hier om te zien wat jij kunt besparen met drievoudig glas.

Het verkooppunt

De volgende stap in de keten is het verkooppunt. Je kunt het jezelf hierbij makkelijker maken door te kiezen voor een kozijnenfabrikant met een eigen verkooppunt. Zij verkopen alleen kozijnen uit eigen fabriek, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Maar er zijn ook kozijnenfabrikanten die een dealernetwerk gebruiken om hun kozijnen te verkopen. In dat geval moet je goed opletten. Er zijn namelijk dealers die kozijnen leveren van Nederlandse fabrikanten, maar tegelijkertijd ook van fabrikanten uit het buitenland. Controleer daarom altijd goed waar jouw kozijn (en profiel) vandaan komt.

Bij een dealer van Sense for Life ben je overigens altijd verzekerd van dezelfde, hoge kwaliteit. Zij leveren namelijk uitsluitend ons eigen systeem. Dat betekent dat je altijd een kozijn krijgt dat gemaakt is van een Profine profiel.

VKG-keurmerk

Bij de aanschaf van nieuwe kozijnen, is de monteur de laatste fase, maar zeker geen onbelangrijke. Wat heb je immers aan een sterk isolerend kozijn als de tocht hierlangs je woning binnenkomt? Verreweg de belangrijkste tip die wij je kunnen geven, is dat je altijd een monteur moet kiezen met het VKG-keurmerk. Dit garandeert een onafhankelijke controle van het hele proces. Van productie tot en met montage. Let er daarnaast ook op dat jouw monteur onder KOMO-certificaat werkt. KOMO is een onafhankelijke instantie die de manier waarop monteurs kozijnen inbouwen toetst aan de wet.

Kortom: Let er bij de keuze van kunststof kozijnen altijd op waar en door wie de profielen gemaakt worden en wie de kozijnen maakt. Zoek vervolgens een betrouwbaar verkooppunt en een monteur met VKG-keurmerk en KOMO-certificaat. Bij Sense for Life wordt de hele keten op deze punten nauwkeurig gecontroleerd, zodat jij gegarandeerd geniet van de beste kunststof kozijnen!

Dit artikel is eerder verschenen op Kunststofkozijnen.com.