Kozijnenkoper checklist: onmisbare tips van een mysteryshopper

Ben jij een toekomstige kozijnenkoper? Dan is je zoektocht naar de juiste kunststof kozijnen is niet makkelijk. Er zijn tal van merken en typen kozijnen om te vergelijken. Tussen de verschillende aanbieders lopen de prijzen bovendien flink uiteen. Om het prijs- en kwaliteitsverschil tussen aanbieders in kaart te brengen schakelden wij een mysteryshopper in. In dit artikel zetten we zijn belangrijkste bevindingen op een rij en geven we je onmisbare tips waarop te letten als kozijnenkoper bij de aanschaf van nieuwe kunststof kozijnen.

Via internet kun je tegenwoordig binnen een paar muisklikken een offerte aanvragen voor nieuwe kunststof kozijnen. Maar als je niet technisch aangelegd bent, is het enorm lastig om de verschillende aanbiedingen objectief te vergelijken. Wie is er het voordeligst? En is goedkoop dan geen duurkoop?

Het plan

Onze mysteryshopper vroeg 10 willekeurige aanbieders van kunststof kozijnen in de regio Amsterdam een offerte te maken voor een leegstaand woonhuis. De resultaten waren wisselend. “Allereerst kwam de helft van de aanbieders te laat voor onze afspraak”, aldus de mysteryshopper. “Het viel me op dat sommige bedrijven bovendien niet de moeite namen om vooraf een rondje om het huis te lopen om de situatie alvast even op te nemen.”

Tijdens de gesprekken namen aanbieders wel uitgebreid de tijd voor onze mysteryshopper. Wat hij ook positief vond was dat de monteurs aan het einde van het gesprek controleerden of ze alle wensen juist op papier hadden staan.

Offertes per post of email

Lang niet alles ging van een leien dakje. De grootste verschillen merkte onze mysteryshopper toen de offertes kwamen. “Ongeveer de helft van de bedrijven mailde deze zoals beloofd binnen de afgesproken termijn. Sommige monteurs gaven me zelfs de keuze voor post of email.”

Er was één bedrijf dat erop stond de offerte persoonlijk toe te lichten. “En waar ik al bang voor was: tijdens dat gesprek probeerde hij me direct over te halen om mijn handtekening te zetten.”

Grote verschillen in montage en materiaal

De offertes verschilden op belangrijke punten van elkaar. “Vooral op het gebied van glas liepen de offertes uiteen. Soms werd er gerekend met driedubbel glas en soms niet. Datzelfde geldt voor doorvalveilig glas.” Dit is stevig genoeg om als persoon niet zomaar doorheen te vallen.

“Ook de typen kunststof profielen en de afwerking hiervan verschilden vaak. Evenals de manier van monteren. Eén van de bedrijven deed dit op de Duitse manier, door het kozijn vast te kitten tegen de muur. Dat is niet hoogwaardig, maar als consument moet je dit maar net weten.”

Kozijnenkoper? Gebruik de checklist!

De prijzen liepen uiteen van 16.000 tot wel 26.000 euro, een verschil van ruim 60%! Goed geïnformeerd aan de slag gaan is dus heel belangrijk. Aan de hand van de resultaten van de mysteryshopper en onze eigen ervaringen hebben we de volgende checklist samengesteld. Hiermee gaat u goed voorbereid het gesprek aan met kozijnenleveranciers.

  • Kies altijd een monteur met het VKG-keurmerk. Dit garandeert een onafhankelijke controle van het hele proces. Van productie tot en met montage.
  • Controleer of wat de monteur opschrijft ook overeenkomt met jouw wensen. Vraag hem alles nog even rustig samen te vatten.
  • Vraag door over de manier van montage en laat dit controleren door iemand met technische kennis. Bel of mail bijvoorbeeld de fabrikant of de voorgestelde monteerwijze klopt.
  • Zorg dat er met een stelkozijn gewerkt wordt. Dit is een frame dat een duurzame aansluiting en afdichting maakt met de binnen- en buitenmuur. Hierdoor blijft je kozijn langer mooi en is het beter bestand tegen inbraak.
  • Kies altijd een monteur met showroom zodat je het kozijn van jouw keuze in het echt kunt bekijken. Doe dit ook, dan is de kans op verrassingen achteraf veel kleiner.
  • Laat je adviseren over glas. Driedubbel glas is een optie en isoleert beter. Maar dit is vaak alleen nodig op de begane grond. Kijk altijd goed naar jouw individuele situatie en zorg dat je advies op maat krijgt.
  • Boven alles: vertrouw op je gevoel. Komt de monteur te laat of raffelt hij het gesprek af? Wees op je hoede!

De zekerheid van Sense for Life

“Als je de ervaringen van onze mysteryshopper kent, is het niet vreemd dat mensen door de bomen het bos niet meer zien”, vertelt Judith Versloot, productmanager van Sense for Life. “Wij raden mensen die voor onze kozijnen kiezen daarom altijd aan één van de aan ons verbonden verkooppunten te kiezen. Al onze vakmensen dragen het VKG-keurmerk, hebben een showroom en monteren altijd met een stelkozijn.”

Daarnaast biedt Sense for Life extra zekerheid als het toch onverhoopt fout gaat. “We kennen het allemaal: er gaat iets stuk en vervolgens wijzen de monteur en fabrikant of leverancier alleen maar naar elkaar. Dankzij ons unieke landelijke netwerk voorkom je dat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Wij kijken kritisch naar iedere opdracht en zorgen ervoor dat deze van begin tot einde goed uitgevoerd wordt. En mocht er toch een probleem ontstaan, dan zorgen wij dat dit goed afgehandeld wordt. Dat is wel zo veilig en eenvoudig.”

Dit artikel is eerder verschenen op Kunststofkozijnen.com.

De headerfoto ‘Checklist‘ valt onder het copyright van Indra Gunawan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.