Steeds meer mensen kiezen kunststof kozijnen.
Het aanbod aan fabrikanten en merken in binnen- en buitenland is hierdoor enorm gegroeid. Niet iedere fabrikant maakt echter kunststof kozijnen van dezelfde kwaliteit en dat maakt het kiezen van de juiste kozijnen een hele uitdaging.
Gelukkig zijn er verschillende keurmerken die particulieren helpen een kozijn te kiezen van hoge kwaliteit dat er na 15 jaar nog steeds als nieuw uitziet. In dit blog vertel ik op welke keurmerken je moet letten bij het kopen van een kunststof kozijn.
Een keurmerk is een hulpmiddel voor het maken van een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan het Max Havelaar-keurmerk voor fairtrade. Een bedrijf mag een keurmerk alleen op zijn product zetten als hij daar toestemming voor heeft en zijn producten zijn gekeurd aan bepaalde eisen van een onafhankelijke organisatie. Om de kwaliteit van kunststof kozijnen te garanderen zijn door verschillende instanties kwaliteitskeurmerken gecreëerd.
VKG: Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie
Het belangrijkste keurmerk waar je op moet letten bij een kunststof kozijn is het VKG-keurmerk. Dit wordt uitgegeven door de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie, de brancheorganisatie voor bedrijven die kunststof ramen en deuren produceren en leveren.
Heeft jouw leverancier het VKG-keurmerk? Dan voldoen de kozijnen aan strenge voorschriften en kwaliteitseisen. Leveranciers worden hierop bovendien herhaaldelijk door de VKG gecontroleerd. VKG geeft met hun keurmerk 10 jaar garantie op het kozijn en de montage ervan.
Drie stappen
Bedrijven kunnen niet zomaar lid worden van de VKG, aldus Henk Sprick, productmanager van Sense for Life. In het kort gaan er 3 stappen aan vooraf. “Allereerst hebben bedrijven een KOMO productcertificaat nodig op de profielen.” Profielen zijn de losse onderdelen van een kozijn.
Zodra deze profielen in elkaar gezet zijn, spreek je over een kozijn. “Om een VKG-keurmerk te krijgen, moeten deze kozijnen ook gecertificeerd zijn door de KOMO. Ten slotte moet de ramenfabrikant zelf ook een KOMO attest krijgen op de fabricage. Dit betekent dat hij de goede profielen gebruikt en dat deze volgens de voorschriften verwerkt zijn.”
Kies altijd een bedrijf met VKG-keurmerk
Het is in Nederland nog niet verplicht voor bedrijven om aangesloten te zijn bij het VKG of om KOMO-keurmerken te hebben. “Dat is jammer”, vertelt Henk, “want via de VKG ben je er als particulier zeker van dat de kunststof kozijnen die je uitkiest voldoen aan wettelijke kwaliteitsnormen.”
Financiële zekerheid, ook bij een faillissement
“Daarnaast biedt het VKG je als particulier financiële zekerheid”, legt Henk uit. “Heb je een aanbetaling gedaan en kan jouw leverancier zijn verplichtingen niet nakomen, bijvoorbeeld omdat hij failliet is gegaan? Dan garandeert de VKG dat jouw klus voor de resterende betaling wordt overgenomen door een andere leverancier met VKG-keurmerk. Als dit niet mogelijk is, kan de VKG ook de aanbetaling terugstorten.”
Kijk of het bedrijf op de VKG-lijst staat
Henk raadt particulieren daarom altijd aan om altijd te kijken of een bedrijf op de site van de VKG staat. “Ook als je met een dealer te maken hebt en niet met de fabrikant zelf. Als dealers van kunststof kozijnen op de VKG-site staan, moeten ze zich namelijk houden aan dezelfde regels.”
Politiekeurmerk Veilig Wonen
Een ander keurmerk om op te letten bij het kiezen van kunststof kozijnen is het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het materiaal en de constructie van kozijnen met dit keurmerk voldoet aan de strenge eisen voor inbraakwerendheid.
Dit geldt bijvoorbeeld voor de kozijnen van Sense for Life, die zijn versterkt met staal en standaard worden uitgerust met het beste hang- en sluitwerk dat er op de Nederlandse markt te verkrijgen is.
En met succes: woningen met het Politiekeurmerk zijn tot 90% beter beschermd tegen inbrekers dan huizen zonder dit keurmerk.
Kies een kozijn van Nederlands fabrikaat
Naast keurmerken is het ook belangrijk na te gaan waar een kozijn gemaakt wordt. De Sense for Life kunststof kozijnen worden bijvoorbeeld volledig in eigen land geproduceerd. Henk Sprick legt uit waarom dit een groot voordeel is: “Let de volgende keer dat je op vakantie gaat in Europa eens op de ramen. Ze gebruiken in haast ieder europees land met name kleine kozijnen. In Nederland zijn we echter verliefd op kamerbrede en verdiepingshoge ramen die lekker veel daglicht binnenlaten. En grotere kozijnen moeten aan andere eisen voldoen, bijvoorbeeld omdat er meer winddruk op staat. Wij kiezen daarom bewust voor Nederlandse fabrikanten die al jarenlang ervaring hebben met de specifieke eisen voor de Nederlandse markt.”
Het gemak van een stelkozijn
Ook in de manier waarop een kozijn gemonteerd wordt, zitten per land grote verschillen. In een eerder blog schreven we al dat je daarom goed moet letten op het gebruik van een stelkozijn en waarom. (hier linken naar vorig blog met checklist). Binnen de VKG is er een grote voorkeur om met stelkozijn te monteren zodat je altijd een goede afdichting hebt. Verkooppunten van Sense for Life werken standaard met een stelkozijn.
Dit artikel is eerder verschenen op Kunststofkozijnen.com.
De headerfoto ‘Maritiem Hoorn Reflected Sunrise‘ valt onder het copyright van b k.
Leave a Reply