de kosten van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen: wat kosten deze eigenlijk?

Nieuwe kunststof kozijnen zijn een flinke investering. Kwaliteit en duurzaamheid zijn daarom bij de keuze erg belangrijk. Maar tegelijkertijd wil je ook zeker weten dat je niet te veel betaalt. Maar met welke bedragen mag je rekening houden voor een kwalitatief hoogwaardig kunststof kozijn? In dit blog geven we je een handig rekenvoorbeeld, vertellen we wat het voordeel is van kunststof en waarop je moet letten bij de aanschaf.

Als je van plan bent de kozijnen in je woning te vervangen, is de eerste vraag altijd: gaan we voor kunststof of voor hout? Vroeger viel de keus vaak op hout, omdat dit een mooiere, natuurlijke uitstraling had. De hoogwaardige kunststof kozijnen van vandaag zijn qua uitstraling echter niet meer van hout te onderscheiden.

Geen verschil met hout

De vorm van het Sense for Life kozijn is bijvoorbeeld gebaseerd op een profiel dat al jarenlang favoriet is onder woningbezitters. Dit model heeft een eigentijdse vorm en maakt gebruik van rechte verbindingen. Hiermee is een Sense for Life kozijn qua aanzicht niet van een houten kozijn te onderscheiden. De uitstraling van hout, met de voordelen van kunststof.

Kunststof goedkoopst in aanschaf

Kunststof is de laatste jaren niet alleen mooier geworden, maar ook goedkoper. Dit komt onder andere doordat de vraag enorm is gegroeid. Kijken we naar de kosten, dan komt kunststof tegenwoordig zelfs vaak als goedkoopste uit de bus. Uit onderzoek blijkt dat houten kozijnen gemiddeld 15% duurder zijn in aanschaf dan kunststof kozijnen. Aluminium kozijnen zijn zelfs tot 20% duurder.

Bespaar tot € 20.000 in onderhoud

Kunststof kozijnen zijn vaak goedkoper in aanschaf. Het grote prijsverschil wordt echter pas later gemaakt, tijdens de levensduur van je kozijnen en de bijbehorende onderhoudskosten. Kunststof kozijnen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Het is al voldoende om ze bij het ramen lappen af te nemen met een spons. Een houten kozijn moet echter eens in de 4 tot 5 jaar geschuurd en geschilderd worden om rotten te voorkomen.

Wil je dit niet zelf doen? Dan ben je per schilderbeurt al gauw € 2.000 voor kwijt. Kunststof kozijnen gaan tot wel 50 jaar mee. Als houten kozijnen dit halen, moet je bij het aankoopbedrag zo’n € 20.000 aan onderhoudskosten optellen. Op de lange termijn is kunststof dus de verstandigste keuze.

Schatting aanschafprijs kunststof kozijnen

Maar met welk bedrag moet je grofweg rekening houden bij de aanschaf van kunststof kozijnen? Stel dat je de voorgevel van je woning van kunststof kozijnen wilt voorzien. Per kozijn kun je dan met de volgende kosten rekenen:

• Een standaard kozijn van 2 meter breed en 1.50 meter hoog zonder draaideel: circa € 1.000 inclusief montage
• Hetzelfde kozijn met daarin een draaideel: circa € 1.250 inclusief montage
• Een bijpassende Egtiss kunststof voordeur: circa € 2.500 inclusief montage

Voor een gemiddelde rijtjeswoning kun je op dit moment rekening houden met een totale investering van circa € 12.500.

Montagekosten

Deze bedragen zijn overigens inclusief montagekosten. Bij een nieuwe badkamer ben je vaak aan de montage net zoveel kwijt als aan de materialen. Kozijnen van Sense for Life worden via onze eigen verkooppunten echter altijd aangeboden inclusief montage. Wel zo overzichtelijk.

Houd rekening met accessoires

Naast de kozijnen, zul je in de praktijk vaak ook wat kwijt zijn aan de nodige accessoires. Denk hierbij aan raamdecoratie, zonwering, horren, glas in lood en ventilatieroosters. De kosten hiervan lopen uiteen van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s en zijn volledig afhankelijk van je wensen.

Online prijzen vergelijken

Wij zijn niet de enigen die online een schatting geven van de te verwachten prijzen voor kunststof kozijnen. Op veel websites kom je kozijnenprijzen tegen die met elkaar worden vergeleken. Dat maakt het lastig, want jouw kozijnen zullen in de praktijk vaak afwijken van de genoemde voorbeelden. Dan wordt het appels met peren vergelijken.

Wij adviseren je daarom om voor je besluit altijd meerdere offertes aan te vragen. Om deze eerlijk te kunnen vergelijken is het belangrijk altijd dezelfde gegevens in te vullen. Laat bovendien weten welk type kozijn je wil, welk soort glas, extra’s en wat de maten zijn. Maak het jezelf daarnaast nog eenvoudiger door te vragen of de kosten gespecificeerd kunnen worden.

Het aanvragen van offertes kan tegenwoordig heel eenvoudig online. Voor Sense for Life kozijnen kun je het offerteaanvraagformulier op de website invullen. Je kunt hier de afmetingen van jouw kozijnen invullen en krijgt dan een kozijnprijs op maat terug van een vertrouwd Sense for Life verkooppunt in de buurt.

Let op het VKG-keurmerk

Heb je een goed verkooppunt op het oog? Controleer dan voor de zekerheid of deze een VKG-keurmerk heeft. Een leverancier met dit keurmerk biedt naast duidelijke verkoop- en leveringsvoorwaarden namelijk ook financiële zekerheid. Zo bieden alleen VKG-keurmerk leveranciers verzekerde aanbetaling met afbouwgarantie. Hierdoor loop je geen risico.

Profiteer van het lage btw-tarief

Ten slotte: ben je van plan om de kozijnen in je woning dit jaar te vervangen? Dan heb je geluk! Tot 1 januari 2015 is de btw op de arbeidskosten bij renovatie en herstel van bestaande woningen verlaagd van 21% naar 6%. Op het montagedeel van de kosten scheelt dit al gauw enkele honderden euro’s. Het is daardoor nog interessanter om in 2014 voor kunststof kozijnen te kiezen.

Dit artikel is eerder verschenen op Kunststofkozijnen.com.

De headerfoto ‘Property in Europe‘ valt onder het copyright van Images Money.