Tot het midden van de 20e eeuw werden in Noord-Brabant veel langgevelboerderijen gebouwd. Bij deze rechthoekige boerderijen zijn het woon- en stalgedeelte aan elkaar gebouwd onder één veelal met riet gedekte kap. Alle deuren en de meeste ramen zitten in de lange gevels. Een puur praktisch ontwerp waarin daglicht van ondergeschikt belang is. Toen adviseur Sander Boeijen, eigenaar van Uphome binnenhuisadvies, samen met zijn partner John een vervallen boerderij kocht in het pittoreske Koolwijk, was het binnenlaten van daglicht dan ook prioriteit nummer één.
Een moderne boerderij in een historisch jasje
“Het doel van de verbouwing was om van binnen een moderne, lichte woning te creëren, waarbij het karakteristieke aangezicht zoveel mogelijk in ere is gelaten”, vertelt Boeijen. In het woongedeelte komt door de grote ramen voldoende daglicht binnen. Maar in de ruimte waar de keuken, het kantoor en de badkamer gepland waren, zaten alleen kleine stalramen. Daarom is ervoor gekozen extra daglicht door het dak binnen te halen en daar de hele woning via een slim ontwerp van te laten profiteren.
Ingenieuze openingen zorgen voor veel licht
De woning is van binnen tot op de dragende muren gestript. Het rieten dak is deels hergebruikt. In de voorzijde van de boerderij zijn drie VELUX dakramen gemonteerd. Vervolgens is een nieuwe verdiepingsvloer
geplaatst. Deze loopt echter niet helemaal van muur tot muur, maar stopt op ongeveer twee meter van de buitenmuur om in een hoek van 90 graden omhoog te knikken. In het knieschot dat zo ontstaat is ter hoogte van de dakramen een lichtopening van glas geplaatst. Het daglicht valt zo niet alleen op de begane grond maar ook indirect in de kamer op de verdieping.
De gehele dag natuurlijk licht
In de achterzijde van de boerderij zijn eveneens drie dakramen gemonteerd. Twee boven de keuken en één in het slaapvertrek. Om de hele dag door te genieten van natuurlijk licht is de muur die het kantoor en de keuken scheidt niet tot de plafondhoogte van 2.60 meter doorgetrokken. Deze stopt op 2.30 meter en gaat vervolgens over in een glazen strook die naadloos doorloopt tot in het plafond. Hierdoor straalt de ochtendzon via de keuken door tot in het kantoor en valt het avondrood via kantoor weer door naar de keuken aan de achterzijde van de woonboerderij.
Om inzichtelijk te maken hoeveel daglicht er in de nieuwe situatie binnenvalt, is de VELUX Daylight Visualizer gebruikt. Met dit programma kan voor elk ontwerp op eenvoudige wijze de daglichttoetreding worden gesimuleerd. Zo was van tevoren al duidelijk dat het ontwerp voor optimaal comfort zou zorgen.
Dakramen werken comfortverhogend
Naast de rol van daglicht was er in het ontwerp ook veel aandacht voor comfort en nieuwe technieken. Zo zijn de stalramen aan de voorzijde voorzien van smartglas en zorgt domotica er onder andere voor dat de lichten automatisch doven als het stel het huis verlaat en het alarm inschakelt. De dakramen konden ook op dit systeem aangesloten worden, maar dat is bewust niet gedaan vertelt Boeijen.
“We hebben dit overwogen, maar we zagen de meerwaarde er niet van in. Het risico op een inbraak is vanwege de hoge positie van de ramen te verwaarlozen. En dankzij het io-homecontrol® systeem waarmee de elektrische dakramen standaard uitgerust zijn, sluiten de ramen al automatisch als het regent. Een handige touchscreen afstandsbediening maakt het bedienen en programmeren van de dakramen en jaloezieën tot een peulenschil.”
Logeren in het zonlicht
De verbouwing van de langgevelboerderij is nu een aantal maanden afgerond en het resultaat is adembenemend. Sinds kort kunnen geïnteresseerden dit zelf aan den lijve ondervinden, vertelt Boeijen enthousiast. “We zijn recent onze eigen bed & breakfast begonnen onder de naam Den Binnentuin.” De eerste reacties van onze gasten zijn lovend. Dat verbaast Boeijen niets. “De combinatie van daglicht en comfort is dan ook ijzersterk. Dat ervaren wij hier dagelijks in ons wonen en werken en datzelfde horen we terug van onze gasten.”
Dit artikel is eerder verschenen in het daglichtmagazine VELUX Highlights.
De headerfoto ‘John Deere-brievenbus‘ valt onder het copyright van E. Dronkert.
Leave a Reply